maanantai 4. heinäkuuta 2011

Jarkko Tiirikainen ylsi voittoon 14. DigifotomaratonillaKuvassa Jarkko Tiirikainen (kuva Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen)
Jarkko Tiirikainen ylivoimaiseen voittoon 14. Digifotomaratonilla
 
Kuopion Kameraseura ry järjesti la 18.6.2011 perinteisen kuuden tunnin, kuuden kuvausaiheen ja kuuden kuvan Digifotomaraton -kuvakisan nyt jo 14. kerran. Tänä vuonna mukana oli 27 kilpailijaa, ja kilpailijoita oli myös Venäjältä ja Espanjasta. Korkeatasoisen kuvakisan voittoon ylsi 31-vuotias kuopiolainen IT-insinööri ja valokuvauksen harrastaja Jarkko Tiirikainen 25 pisteellä. Toiseksi sijoittui Petroskoista kotoisin oleva ja kuopiolaistunut Ioulia Vistbakka (17 p.) ja kolmanneksi Siiri Räisänen (11 p.). Nuorten sarja paras tänä vuonna oli 19-vuotias Tiia Niskanen (11 p.) ja Kuopion Matkailupalvelu Oy:n myöntämän matkailun erikoispalkinnon parhaasta matkailunedistämiskuvasta voitti Kari Solehmainen.


Kuvassa palkittuja. (oikealta) Siiri Räisänen 3. sija,Jarkko Tiirikainen 1. sija, Tiia Niskanen 4. sija, Matkailupalvelun erikoispalkinnon voittanut Kari Solehmainen ja Ioulia Vitstbakka 2. sija. Kuva: Reino Turhanen.

Alejandra Sierra on espanjalainen neurobiologian tohtoritutkija. Hän sijoittui viidenneksi Digifotomaratonilla (kuva: J-P Korpi-Vartiainen). 

Palkitut kuvat löytyvät ylävalikossa olevalta DFM 2011 -alasivulta!

Tänä vuonna nelihenkinen tuomaristo koostui kahdesta ammattivalokuvaajasta (Antti Karppinen ja Johanna Karttunen AliasStudioista) sekä Kuopion Matkailupalvelun edustajista (Marika Makkonen ja Mirja Kolehmainen). He laativat kuvausaiheet ja arvostelivat kuvat ilman kuvaajatietoja.

Jarkko Tiirikainen kertoo olevansa 31-vuotias kuopiolainen valokuvauksen harrastaja. Hänen perheeseensä kuuluu vaimon lisäksi 8-vuotias poika ja kahdeksankuinen tytär. Jarkko työskentelee Itä-Suomen yliopistossa ATK-suunnittelijana.

- ”Valokuvat ovat jossakin määrin kiinnostaneet aina ja harrastus on varmaankin kehittynyt pikkuhiljaa ajan kuluessa. Ensimmäisen oman kameran sain muistaakseni ekaluokalla, mutta vasta digiajan myötä kiinnostus alkoi kasvamaan. Ensimmäinen lainattu digitaalinen kamera taisi olla kädessä vuonna 1998 ja oma digikamera tuli hankittua poikamme syntyessä 2003. Aktiivisempaa harrastusta minulla on kuitenkin takana vasta noin neljä vuotta. Nykyään kuvaan digijärjestelmäkameralla ja muutamalla objektiivilla. Lisäksi kuvauskalustooni kuuluu studiovaloja yms. Olen ollut pari vuotta mukana Siilinjärven Kamerat ry:n toiminnassa ja olen sieltä saanut lisää vauhtia tähän harrastukseen”, kilpailun voittaja Jarkko Tiirikainen kertoo innostuneena valokuvausharrastuksestaan.


Jarkko kertoo kuvaavansa monenlaisia aiheita ihmisistä maisemiin ja luonnosta tekniikkaan sen mukaan mikä milloinkin sattuu kiinnostamaan. Kuvankäsittely kuuluu Jarkolle oleellisesti työnkulkuun ja hän kertoo käsitelleensä kuvia oikeastaan kauemmin kuin hän on harrastanut itse valokuvausta.

- ”Kamerasta tuleva kuva antaa vasta pohjan valmiille kuvalle, sellaiselle jollaisena haluan itse asian esittää. Tästä syystä koen Digifotomaratonin kiinnostavana haasteena, koska minulla ei ole mahdollisuutta käyttää kuvankäsittelymenetelmiä, vaan valmis kuva on tuotettava pelkällä kameralla”, Jarkko rummuttaa.

Jarkko Tiirikainen osallistui Digifotomaratoniin nyt toista kertaa. Viime vuonna sijoitus oli jaettu neljäs sija. Jarkon kuvia on nähtävissä webissä http://www.flickr.com/photos/jarkko-t/ sekä http://jt.galleria.fi/kuvat/

Kilpailukuvat ovat nähtävillä kahden viikon ajan VB-valokuvakeskuksen aidassa Kuninkaankatu 14:ssa sekä kollaaseina Pohjois-Savon Osuuspankin ikkunassa Kuopion torin laidalla. Kuvia esitellään myös Kuopion kameraseuran blogissa http://kksry.blogspot.com/


Lisätietoja: Kuopion Kameraseura ry - terorasanen(at)yahoo.com – GSM 050 367 1348


Latauslinkit medialle Digifotomaratonin kuvaoriginaaleihin (uutiskuviin): Tero Räsänen (ks. yllä) tai

Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen – GSM 044 590 0314 – jpkorpi(at)gmail.comDIGIFOTOMARATON 2011 -tulokset


1. palkinto: 32 tuuman LG 32 LD 320 HD-teräväpiirtotelevisio - yhteistyökumppanina Pohjois-Savon OP, palkinnon arvo n. 380 eur

- JARKKO TIIRIKAINEN 25 p.

2. palkinto: Samsung ES30-digikamera – yhteistyökumppanina Kuopion Matkailupalvelu Oy, palkinnon arvo n. 150 eur

– IOULIA VISTBAKKA 17 p.

3. palkinto: tunnin (1h) koulutussessio ammattivalokuvaajan kanssa kuvastudiolla – yhteistyökumppanina Alias Studiot, palkinnon arvo 145€

- SIIRI RÄISÄNEN 11 p.

4. palkinto: Savon Sanomien printtilehti 3 kk + näköislehti 3 kk - yhteistyökumppanina Savon Sanomat, palkinnon arvo 89,50 eur

– TIIA NISKANEN 10 p.

5. palkinto: VB-valokuvakeskuksen lahjoittama ARS 11 Catalogue -kirja (arvo 38 eur) 

– ALEJANDRA SIERRA 9 p.

Nuorten (alle 21 v.) sarjan paras palkitaan Samsung ES 30-digikameralla – yhteistyökumppanina Kuopion Matkailupalvelu Oy, palkinnon arvo n. 150 eur

– TIIA NISKANEN 10 p.

Erityispalkinto: Kuopion Matkailupalvelu Oy myöntämä erityispalkinto parhaasta matkailun­edistämiskuvasta. Päivä viinitilalla -risteilypaketti Alahovin viinitilalle/perhepaketti (2 aikuista ja 2 lasta) – yhteistyökumppanina Kuopion Roll Risteilyt/Kuopion Matkailupalvelu Oy – palkinnon arvo 87 eur

– KARI SOLEHMAINEN 2 p.TUOMAREIDEN KOMMENTTEJA – Digifotomaraton 2011


1. Oma numero: aiheessa oli todella luovia ideoita!


2. Satamatorilla tapahtuu: - 6 p. Hyvin vangittu tilanne. Mustavalkoisuus rauhoittaa verrattuna muihin.
Värit eivät ole niin räikeät kuin vastaavasta paikasta värillisenä.- 5 p. Suomen kesä vangittu hyvin. Rajaus tekee mielenkiintoisen.

3. Kesä Kallavedellä: - 6 p. Ajaton nostalginen olisi voinut olla otettu millä vuosikymmenellä vaan.- 5 p. Diagonaalilinjat tekevät mielenkiintoiseksi.- 4 p. Kaunis postikorttimainen järvi ja sen sävyt olisi voinut näkyä aavistuksen paremmin.
4. Virta:- 6 p. Hyvä tunnelma, sävymaailma ja sommittelu, toimiva kuvakulma ja idea loistava. - aiheessa oli monipuolisimmat kuvat.

5. Maali: - 6 p. Loistava sävymaailma. Olisi voinut olla entistä parempi ilman huulipunaa.

6. Minun Kuopioni: - kokonaisuutena viimeinen aihe heikoin. Ei ollut syvyyttä muihin verrattuna.

Tuomariston mielestä kisan mieleenpainuvimmat kuvat olivat:

- Kesä Kallavedellä 6 p. ja Virta 6 p.

Tuomaristo: Kuvausaiheet laativat tänä vuonna ammattivalokuvaajat Antti Karppinen ja Johanna Karttunen Alias Studioista sekä Kuopion Matkailupalvelun edustajat Marika Makkonen ja Mirja Kolehmainen. He myös arvostelivat kuvat näkemättä kuvaajatietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti