lauantai 30. maaliskuuta 2013

Fibonaccin lukujono ja kultainen leikkaus

Hämärän koittaessa - kuva: Laura Vilagi
Onko Fibonaccin lukujono sinulle tuttu? Fibonaccin lukujonon ajatuksena on laskea yhteen kaksi edellistä lukua, ja näin saada seuraavan luvun arvo. Fibonaccin lukujonon ensimmäiset yksitoista lukua järjestyksessä ovat 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Joskus on myös tapana määritellä Fibonaccin lukujonon alkavan ykkösestä eikä nollasta.

Fibonaccin jono on kiinnostava sikäli, että sen kahden perättäisen luvun suhde lähestyy kultaista leikkausta. Koska Fibonacci-tyyppisesti eteneviä korkoa korolle -summautuvia prosesseja löytyy paljon biologisesta luonnosta, löytyy sieltä myös paljon kultaista leikkausta vastaavia suhteita. Monissa kukissa terälehtien määrä vastaa jotakin Fibonaccin lukujonon lukua, kuten Päivänkakkarassa 34.

Entä kolmanneksen suhde tai kultainen leikkaus? Ne kaikki liittyvät keskeisesti valokuvaukseen ja kuvalliseen ilmaisuun liittyvään kuvan sommittelua luonnehtivaan käsitteeseen.

Lähde: Rule of thirds -Wikipedia

Onnistunut sommittelu antaa kuvalle dynamiikkaa ja se luo myös kuvan katsojalle elämyksiä. Lue oheinen Wikipedian artikkeli sommittelun maailmasta - huomaa myös alla olevat erinomaiset linkit asiaan liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti