lauantai 21. syyskuuta 2013

Mitä kummaa: salamakuvausta kirkkaassa päivänvalossa?

Maanmainio Sulantoblogi antaa jälleen kerran hienoja ohjeita kuvaukseen erikoistilanteissa. Valokuvauksessa törmää silloin tällöin tilanteeseen, jossa tiettyä kuvallista ilmaisukeinoa ei voi käyttää jonkin teknisen ominaisuuden takia. Yksi tällaisista hetkistä on kuvaaminen salaman kanssa kirkkaassa päivänpaisteessa.

Vaikka päivällä valoa on sinänsä riittävästi, niin sen hallitsemiseen ja tasoittamiseen voidaan aika ajoin tarvita salamaa. Kirkas päivänvalo ja salama ovat valitettavasti ongelmallinen yhdistelmä. Salaman käyttö kun rajoittaa tyypillisen järjestelmäkameran valotusajan 1/250 sekuntiin tai pidemmäksi. Tämä taas johtaa siihen, että objektiivin aukko pitää säätää todella pieneksi, jotta kuva ei ylivalottuisi. Pieni aukko taas tekee käytännössä aina koko kuva-alasta terävän. Näin ollen salaman synkronointiajan asettama rajoitus vie kuvaajalta mahdollisuuden vaikuttaa kuvan syväterävyyteen. Ratkaisuna tähän tilanteeseen toimii esimerkiksi nopeaa synkronointiaikaa tukevat salamat.

Tässä kirjoituksessa Jussi Koskela esittelee ongelman ratkaisuksi säädettävän harmaasuotimen. Idea on vanha, mutta kameratekniikan viimeaikainen uudistuminen ja etenkin peilittömien järkkäreiden tulo on huomattavasti helpottanut sen soveltamista. Lue lisää täältä... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti