torstai 21. marraskuuta 2013

Vanhoja ja uusia kuopiolaisia

Kuopion Kameraseuran 60-v. juhlakirjahanke 

Amanuenssi Pekka Kankkunen tuntee vanhan Kuopion ja siitä otetut valokuvat. Olli Westman kuuntelee (kuva: JPK).
Kuopion Kameraseura on aloittanut 60-vuotisjuhlakirjan suunnittelun. Teoksen tarkoituksena on kuvata retrospektiivisesti Kuopiota ja erityisesti kuopiolaisia ammatinharjoittajia, sukuja ja tavallisia ihmisiä valokuvan ja pienimuotoisten tarinoiden keinoin siten, että 1800-luvun lopun ja 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien kuvien rinnalle (sama aukeama) kameraseuran jäsenet kuvaavat 2010-luvun Kuopiota ja kuopiolaisia. Kirjan sivuilta tulee olemaan kiinnostavaa seurata alueen ihmisten, elämän ja teknologian kehitystä 80 - 150 vuoden aikana.

Kuva-aiheiksi on luonnosteltu seuraavia ammattiryhmiä, perheitä ja muita pohjoissavolaisia ihmisiä sekä jonkin verran myös paikkoja:
 
- Apteekkarit
- Palomiehet
- Opettajat
- Kapteenit
- Muusikot 
- Urheilijat 
-Torimyyjät 
- Postimiehet
- Missit ja mannekiinit
- Sairaanhoitajat 
- Lääkärit  

Lääketiede 
Huippuosaaminen
Hanna Partanen, Minna Canth ja muut kuopiolaiset wanhat suvut 
Gust. Ranin'in tuoma Kuopion 1. auto
Autot - tarinalliset kuvat  
Kirjapainotoiminta
Kallansillat ym.

Hanke tarvitsee seuraavaksi suunnitelman puhtaaksikirjoittajaa sekä lisää aktiivisia kameraseuralaisia, jotka voisivat kartoittaa esimerkiksi yllä olevista ammattiryhmistä tai suvuista halukkaita/sopivia kuvattaviksi ko. teokseen. Vanhoja kuvia löytyy noin 4.000 kpl Suomen Museot online -palvelusta. Sitä tarkasteltaessa on otettava huomioon, että Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa on kaikkiaan noin 1,3 miljoonaa valokuvaa, joista yli 60.000 kuvaa on digitoitu. Erityisen kiinnostavia ovat vanhat kuvat, joihin liittyy jonkinlainen tarina.  

Apteekkari Piispasen perhe. 

Apteekkari Piispasen kuvassa olevan perheen kaikki jäsenet ovat kuvanottohetkellä Piispasia. Eturivi vasemmalta oikealle: perheen nuorin Yrjö P., äiti (apteekkarin vaimo) Emmy (Emilia) P., isä apteekkari August E. P., vanhin tytär Eva (myöhemmin lääkäri Kuopiossa). Takarivi vasemmalta oikealle: vanhin poika Ewald P. (myöhemmin myös apteekkarina Kuopiossa), keskellä nuorin tytär Karin (Kaisi) P. (myöh. Tholstrup-Pedersen, avioitui Tanskaan) ja keskimmäinen tytär Ingrid P. (myöh. Ruuth, asui Raumalla, josta palasi Kuopioon puolison kuoltua n. 1929). Koiran nimi ei tiedossa.

Kuva: Victor Barsokevitsch (Kuopion kulttuurihistoriallinen museo - lähde: www.suomenmuseotonline.fi)
Juhlakirja-työryhmässä ovat tällä hetkellä Katja Kantanen, Anne Tuomainen, Heidi Kotikumpu, Olli Westman, Petri Damstén ja J-P Korpi-Vartiainen. Mukaan mahtuu vielä monia tekijöitä lisää, kun homma pääsee käyntiin. Teoksen ei ole tarkoitus valmistua painokuntoon vielä 60-vuotisjuhlavuonna 2014, sillä urakka vienee arviolta kolmisen vuotta kuvahankinnan ja kuvausjärjestelyiden vaativuuden takia. Myös rahoituksen ja kustantajan selvittäminen vie oman aikansa. Siksi kyseessä on vähän isompi juttu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti