tiistai 26. marraskuuta 2013

Muotokuvausta

Muotokuvauksessa rutinoituminen vaanii samanlaisia kuvauksia päivästä toiseen tekevää valokuvaajaa. Kun jotain tekee kauemmin aikaa, muotokuvat alkavat kummasti toistaa itseään, henkilöiden asetelmat näyttävät hyvin samanlaisilta. Toisaalta - olet varmaan myös mietiskellyt itseksesi, miten saada lisää tunnelmaa muotokuviin. Siksi kannattaa opiskella lisää muotokuvausta ja ammentaa vinkkejä alan huipuilta. 

Wayne ja Angela Yuan ovat kuvanneet useiden vuosien ajan kymmenittäin hääpareja. He antavat seuraavassa oivallisia vinkkejä muotokuvaukseen:

1. Käytä pidempää linssiä


Useat pitävät 50 mm objektiivia erinomaisena muotokuvaobjektiivina, mutta kun pidentää linssien polttoväliä 85 - 200 mm:iin (täyskennoisella kameralla), kuvakulma ja kuvan syvyysvaikutelma muuttuvat olennaisesti. Taustan blurraus eli ns. bokeh näyttää parhaimmat puolensa. Ja siksi useat ammattikuvaajat pitävätkin 85 - 105 mm objektiiveja parhaimpina muotokuvalinsseinä.  2. Etsi uudenlaisia kuvakulmia 


Silmän tasolta kuvattuna kaikki näyttää aina samalta. Siksi "kyykkyzoom" on hyvä pitää mielessä ja joskus myös lintuperspektiiveistä löytää herkullisia kuvakulmia muotokuvaukseen.
3. Käytä kameran ulkopuolista salamaa


Suoraan edestä laukaistu salama tylsistyttää hyvin usein kuvaa. Samalla se tekee kasvoista tasapaksuja. Salaman sijoittaminen kohteen sivulle korostaa henkilöiden muotoja ja sen avulla saadaan luotua myös valojen ja varjojen leikkiä kuviin. 4. Voimallista auringonvaloa salaman avulla


Auringonvalolla on taipumus lisätä kontrastia, ja joskus on hyvä lisätä kuvattavan kohteen valaisua 2-4 kpl kameran ulkopuolisen salaman avulla, koska muuten taivas näyttäytyisi aivan liian valoisana kuvassa. Salamat lisäävät kuvan dramaattisuutta. 5. Löydä vastavalo


Valokuvaajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on vallitsevan valon ja sen luonteen havaitseminen. Vastavalon löytäminen kuvaan on yksi tällaisista ja oikeasta suunnasta kohteeseen suuntautuva vastavalo piirtää usein kohteen hiuksiin hienosti piirtyvän rajan.  


6. Etsi siluetteja ja heijastuksia


Yritä etsiä itsestäsi luovuus ja tarkkaile, näkyykö ympäristössä heijastavia pintoja tai voimakasta takana sijaitsevaa valonlähdettä. Niiden avulla vahvistat kuvaasi visuaalisesti ja syvyysvaikutelmaltaan.  
7. Laukaise kuva-alalla olevien kohteiden lävitse


Jos kuva-alalla muotokuvattavien edessä on joitakin esteitä, käytä niitä hyväksesi etsimällä sopivia aukkoja, joiden läpi löydät jotain kiinnostavaa kuvaasi. Usein ne tuovat mukavasti lisäväriä tai jotain persoonallista kuvaasi. 
8. Käytä aurinkoa valonlähteenä


Auringonvaloa voi käyttää myös kuvan visuaalisuuden voimistamiseen, jos valottaa kuvan kirkkaimman alueen perusteella. Tämä tummentaa usein dramaattisesti kuvan ympäröiviä tummia alueita. 
9. Käytä videovaloja muotokuvauksiin yöaikaan 


LED-videovalot ovat oiva keino valaista kohde pimeään aikaan, sillä niiden säätäminen on usein paljon nopeampaa kuin useiden kameran ulkopuolisten salamalaitteiden. Kuviesi visuaalisuus löytää aivan uudenlaisia muotoja. 


10. Käytä värigeelejä salamalaitteissasi


Lisäämällä CTO (oranssi) tai CTB (sininen) geelejä salamalaitteisiin, pystyt muuttamaan olennaisesti muotokuviesi tunnelmaa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti