torstai 19. joulukuuta 2013

Olisiko makroilu minun juttuni?

Makrokuvauksella tarkoitetaan Wikipedian mukaan esimerkiksi pienten esineiden tai hyönteisten lähikuvausta.

Sudenkorento - kuvaaja: Alvesgaspar (lähde: Wikimedia).


Makrokuvauksessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi jalustaa ja rengassalamaa. Tärkeitä käsitteitä ovat suurennussuhde ja suurennuskerroin, joilla ilmaistaan käytettävien objektiivien kykyä suurentaa kuvattavaa kohdetta. Suurennussuhde tai -kerroin kertoo sen, kuinka suurena kuvattava kohde kuvautuu kameran filmitasolla tai kuvakennolla. Esimerkiksi 1:1 suurennussuhde (tai 1x suurennuskerroin) tarkoittaa, että 10 mm kokoisen kohteen kuva negatiivilla tai kennolla on 10 mm. 1:2 suhteella (tai 0,5x kertoimella) sama kohde tallentuu 5 mm kokoisena ja 2:1 suhteella (tai 2x kertoimella) 20 mm kokoisena.

Lähikuvauksessa käytettävät apuvälineet


Makro-objektiivi, joka tarkentuu lähelle ja jolla saadaan pieni kohde kuvattua isona. Suositeltava minimipolttoväli on 100 mm, kuitenkin monet käyttävät pitempiä polttovälejä 150–200 mm, jotta kohde voi olla kauempana eikä se säiky karkuun. Monella makro-objektiivilla saadaan 1:1 suurennussuhde.

Loittorenkaat, jotka asetetaan objektiivin ja kameran väliin. Loittorenkaat huonontavat objektiivin valon läpäisyä. Jos esimerkiksi 50 mm f/2 objektiivin ja kameran väliin laitetaan 50 mm loittorengas, tulee uudeksi valovoimaksi f/4.

Paljeloitto, portaattomasti venyvä haitarimainen palje, joka kiinnitetään kiskolla rungon ja objektiivin väliin. Säädettävyytensä vuoksi paljeloitto on loittorenkaita monipuolisempi.

Lähilinssi, joka asetetaan objektiivin eteen ja saadaan valo taittumaan sekä voidaan tarkentaa lähemmäksi.

Objektiivin ja kameran väliin asennettava telekonvertteri kasvattaa polttoväliä ja näin työskentelyetäisyyttäl. Samalla kuitenkin objektiivin valovoima pienenee.

Objektiivi käännetään toisin päin. Tähän tarvitaan kääntörengas, jotta objektiivi saadaan kiinnitettyä runkoon. Ongelmana on, että objektiiveissa menetetään automaattitarkennus.

Vinkkejä makrokuvaukseen


Digital Photography School antaa monipuolisia vinkkejä makroiluun. Kurkkaapa tänne.

3 kommenttia:

  1. Telekonvertteri kasvattaa polttoväliä ja näin työskentelyetäisyyttä. Ei suurennus suhdetta kuten loitttorenkaat.

    VastaaPoista
  2. Pikkujuttuhan tuo on, mutta pisti silmään näin makrokuvaajan näkövinkkelistä. ;)

    VastaaPoista