maanantai 23. kesäkuuta 2014

Katukuvausta

Street photography

Kesä on parasta katukuvauksen aikaa. Kokeilepa sinäkin. Vaikka idea aluksi tuntuisikin pelottavalta, voin luvata, että mitä enmmän kuvaat katuelämää, sitä helpommaksi se muuttuu.

Tässä muutamia käytännön vinkkejä: 

Ole ystävällinen. Hymyile. Moikkaa ja kysele kuvattavalta henkilöltä jotakin hänen persoonaansa tai häneen itseensä littyvää vaikkapa hänen koirastaan, mielenkiintoisesta tatuoinnistaan, kengistä tms. Tai mistä tahansa mikä tarttuu silmiisi. Kerro, että olet harrastajakuvaaja, joka kuvailee mielenkiintoisia ihmisiä kadulla. Kysy, onko kuvattavalla mitään sitä vastaan, että otat muutaman kuvan hänestä tai heidän seurueestaan.

Mene lähemmäs. Sanonpa uudestaan - mene aikuisen oikeasti lähemmäs. Ota yhteys kuvattavaasi. Pitkällä teleobjektiivilla napattu kuva kertoo juuri sen minkä oletatkin sen kertovan: tyypillisen matkakuvan tavalla otettu valokuva vailla yhteyttä kuvattavaan henkilöön. Älä ymmärrä nyt väärin, sillä joissain tapauksissa "katusalakuvaus" on ihan paikallaan. Mutta onko se oikeasti mielenkiintoista?

Anna kuvattavalle jotain vaivanpalkaksi. Ainakin se tärkein: kiitos. Anna myös hänelle tai heille yhteystietosi ja kerro, että he voivat halutessaan saada kopion kuvastansa. Katukuvaajalla on hienoa olla myös selkeä tavoite palkita siihen osallistuvat.

Tässä joitakin katukuvausesimerkkejä suuren meren takaa:

Humans of New York (Brandon Stanton). Kurkkaa Stantonin videota täällä http://www.humansofnewyork.com/about

Orchard Beach (Wayne Lawrence). Uskomattomia kuvia täällä http://waynelawrenceonline.com/#/book---orchard-beach---the-bronx-riviera

Shooting Strangers (Danny Santos II).  Ks. http://www.dannyst.com/

Scott Strazzante.  Chicago Tribunen kuvajournalistin kuvia täällä http://newsblogs.chicagotribune.com/shooting-from-the-hip/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti