torstai 2. lokakuuta 2014

Astrokuvausta mikrojärkkärillä

Seuramme nettisivuilta löytyy linkki varsin mielenkiintoiseen artikkeliin koskien Linnunradan laajakulmakuvaamista.

Päätin itsekin kokeilla, miten tähtikuvaaminen onnistuu MFT-mikro (tai mini)-järjestelmällä. Törmäsin suomalaisen verkkokaupan tarjoukseen, jossa hyvälaatuista runkoa peruszoomilla myytiin alle kahden sadan! Tähän hankin vielä kaveriksi kalansilmän Samyang MFT 7,5 mm, f/3.5. 27.-28.09. 2014 pääsin vihdoin tositoimiin ilmojen haltijan ollessa suosiollinen.

Kalansilmäkuvia voi 30-60 s valotuksilla varsin hyvin ottaa ilman seurantaa (maan pyörimisliikkeen kompensointia). Toki seuranta parantaa tilannetta, tähdet ovat lähes pistemäisiä myös pikseliviilaustasolla.

Viritin kuvan 1 mukaisen seurantasysteemin vanhoista osista. Venäläisen tripodin päällä lepää seurantapää EQ5, jossa vain tuntiseuranta toimii. Tämä riittää varsinkin laajakulmakuviin, kunhan napa-akseli on jollakin tarkkuudella suunnattu pohjantähteen. Kuvakulman kavetessa ja/tai valotusaikojen kasvaessa suuntauksen tarkkuusvaatimus tietenkin kasvaa. Runko (Olympus E-PM2) ja linssi (Samyang 7,5 mm, f/3,5) näyttävät tässä kyydissä aika vaatimattomilta.

Sitten tarkentamaan ja valottamaan. Linssi on manuaalitarkenteinen. Tosin AF ei muutenkaan toimisi kohteen luonteen takia. Tarkan fokuksen saa vain kokeilemalla useammalla otoksella, focus peaking ei a.o. rungossa toimi MF-linsseillä. ISO-arvoa en sen kummemmin haarukoinut. Kuvasin reippaasti arvoilla ISO 5000, f/3,5, valotus 60 s.


Tulos yllätti positiivisesti. Ensimmäinen panoraama on yksittäisvalotettu JPG, kirkkautta ja kontrastia parannettu Photoshop CC:llä ja kohinaa vaimennettu Topazilla. Kakkoskuva on neljän RAW- kuvan pino (Deep Sky Stacker (DSS), tehokas ja helppokäyttöinen ilmaisohjelma). Loppukäsittely Photoshop CC:llä ja CS2:lla.

Kaikki, mitä tuolla linkitetyllä sivustolla sanotaan, on suoraan sovellettavissa mikrojärkkäreihin. Monet menevät kuvanlaadussa APS-C-kameroiden edelle.

Mielenkiintoisia ovat myös nuo kolmannen osapuolen linssit. Kriittinen arvio a.o. linssistä esim tuolla.
Kuvissa tosiaan ihmettelin mm., että tähdet pysyivät pisteinä myös reuna-alueilla ja että vinjetointia täydelläkään aukolla ei juuri näkynyt. Tässä suhteessa linssi on parempi kuin omistamani APS-C-kalansilmä. Tosin valovoimaa saisi olla pykälä tai pari enemmän.

Vesa "Vesku" Vauhkonen

P.S. Kirjoittaja on amatööritason taivastelija, joka yleensä ottaa raakana ja yhä vähenevässä määrin katsoo peiliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti