tiistai 7. lokakuuta 2014

Kuukauden kuvasato on korjattu


Lokakuun Kuukauden kuva -kisan aiheena oli Syysunelmia. Tällä kertaa tarkastelimme kuvia teeman-mukaisuuden ja tulkintaan liittyvien seikkojen perusteella. Arvioinnissa käytimme hyväksi seurassamme tehtyä arviointiohjeistoa.

Aihe oli tuttu ja ajankohtainen. Odotimme kuvia, joissa syksy on mukana värien ilotulituksen tai masentavan harmauden kautta. Unelma abstraktina käsitteenä onkin vaikeampi pala. Aihetta voi käsitellä monella tavalla: kuvaamalla unelmointia, unelman kohdetta, antamalla vihjeitä tai tuomalla esille omia haavenäkyjä.

Kuvan tulkinta on aina subjektiivinen kokemus. Tulkintaan vaikuttavat katsojan ja katsojan tunnetilan ja kokemusmaailman lisäksi jotkin perusasiat. Kuvan tulee olla teknisesti hyvä. Onnistunut rajaus, tarkennus ja valotus tukevat kuvan kerrontaa. Sommittelu auttaa ymmärtämään kuvaajan viestin. Kuvakulman valinta edistää kerrontaa merkittävästi.

Kuvatarjontamme on kaikkiaan erittäin korkealuokkainen. Mukana on paljon hyviä kuvaajia ja hienoja kuvia. Tällä kerralla kävimme läpi kuutisenkymmentä kuvaa. Teeman noudattaminen tuntui olevan tällä kerralla vaikea tehtävä. Tiukan tulkinnan mukaan vain noin kolmannes tarjotuista kuvista mahtui teemaan.

Osassa kuvissa oli teknisiä ongelmia. Ne herättivät ajatuksen kakkostason työpajan järjestämisestä teknisten valmiuksien parantamiseksi.Tarkennuksen lukitus, terävyysalueen käyttö ja valon hyödyntäminen voisivat olla työpajan teemoja.

Valitsimme suosikkikuvaksemme JP Palmusen työn Turvassa. Kuvasta välittyy satumainen tunnelma. JP on saanut kuvattua hienosti unelman, hetkellisen haaveen. Tunnelmaltaan rauhallinen kuva sopisi vaikkapa tauluksi perinteisempien kuvien rinnalle.

Kuvailta oli ensimmäinen uudella tavalla toteutettu kuvailta. Kokemukset olivat myönteiset.Ohjattu ja pohjustettu arviointi toimi hyvin ja malli palvelee varmasti tarkoitustaan. Tiivis keskustelu sekä paikan päällä että etäyhteyden takana olleiden ihmisten välillä oli rakentavaa.

Kuvailta vei jälleen kerran pohjoissavolaista harrastajavalokuvausta ison askelen eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa.

Olli ja Petteri

PS, Marraskuun aiheena on Epätodellinen. Kuvaillan isännöivät Lauri Koponen ja Petteri Mussalo. Etäyhteysmahdollisuuksia rakennetaan ja parannellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti