KOULUTUS


SEURAN JÄSENILLE KOULUTUKSET 2020:

HUOM ! Olethan muistanut maksaa vuoden 2020 jäsenmaksumme (35€), jotta voit osallistua seuran jäsenille tarkoitettuihin kursseille. Seuran jäsenille tarkoitetuille kursseille ehdoton on jäsenmaksu sekä mahdollinen kurssimaksu.
HUOM 2! Koronan varalta, koskien niin KAIKKEA TOIMINTAAMME; kuvailtoja, tulevia koulutuksia ja kuin studion käyttöä. Luolalle ei tulla jos on vähänkään mitään flunssan oireita (tai miks ei Koronankin..) ja vatsan väänteitä. Kun digiluolalle tullaan niin kädet pestään ennen luolan sisätiloihin siirtymistä, käytetään myös käsidesiä (ja kasvomaskia tilanteen mukaan). Luolalta löytyy käsidesiä.

Tulevat koulutukset 2020:

Käsisalama-valokuvauskurssi 23.9.2020 klo 17.30-21.00

Haluaisitko oppia kuvaamaan hankkimallasi käsisalamalla, mutta et tiedä miten sitä käytetään oikein tai et saa sitä toimimaan ollenkaan? Tällä kurssilla perehdytään käsisalaman käytön periaatteisiin sekä valon luonteeseen. Kurssilla harjoitellaan miljöön vallitsevan valon ja salaman yhteiskäyttöä sisätiloissa ja ulkona.

Kurssimaksu 10€/henkilö. Kurssille otetaan mukaan max 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset 20.9. mennessä Merjalle: merja.martikainen33@gmail.com sekä kurssimaksu 10€ maksetaan paikan päällä käteisellä, varaathan tasarahan!!
Kurssipaikkana kameraseuran digiluola (Sammakkolammentie 12, tästä karttalinkki) ja sen lähiympäristö.

Kurssin vetäjänä toimii: valokuvaaja Marko Paakkanen
IG: @valokuvaaja_marko
FB: Valokuvaaja Marko Paakkanen
Ps. Otathan kurssille mukaan oma käsisalamalaitteistosi (käsisalama(t), mahdolliset jalustat ja muut salaman lisävarusteet).

Huom!! KÄSISALAMAKURSSI ON TÄYNNÄ!

Menneet koulutukset 2020:

Kuumavalokuvauskurssi 29.2.2020 klo 14-16

Kuumavalokurssilla perehdytään jatkuvan valon ja studiosalaman eroihin, kuinka olemassaolevaa valaistusta voidaan hyödyntää sekä tutustutaan elokuvamaailmasta tuttuihin valaisimiin.
Kurssilla haetaan myös 40-luvun Film Noir tunnelmaa.

Kurssimaksu 10€/henkilö. Kurssille otetaan mukaan max 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Sitovat ilmoittautumiset 20.2. mennessä merja.martikainen33@gmail.com sekä
kurssimaksu 10€ Kuopion kameraseuran tilille: FI93 5600 0520 4314 80 OKOYFIHH viestikenttään tunnus: Kuumavalokuvaus
Kurssipaikkana kameraseuran digiluola (Sammakkolammentie 12, tästä karttalinkki)

Kurssi vetäjänä toimii: Kari Kumpulainen


KAIKILLE AVOIMET KOULUTUKSET 2020:

HUOM ! Koronan varalta, koskien niin KAIKKEA TOIMINTAAMME; kuvailtoja, tulevia koulutuksia ja kuin studion käyttöä. Luolalle ei tulla jos on vähänkään mitään flunssan oireita (tai miks ei Koronankin..) ja vatsan väänteitä. Kun digiluolalle tullaan niin kädet pestään ennen luolan sisätiloihin siirtymistä, käytetään myös käsidesiä (ja kasvomaskia tilanteen mukaan). Luolalta löytyy käsidesiä.


Digijärkkäri tutuksi -kurssi muuttaa muotoaan!

Kauan Kuopion Kameraseuran koulutuksen kulmakivenä toiminut Digijärkkäri tutuksi -kurssi muuttuu vuodesta 2020 alkaen. Jatkossa järjestämme kahta kurssia; Valokuvauksen perus- ja jatkokurssia. Molemmat kurssit sisältävät neljä opetuskertaa, joista peruskurssin ensimmäinen kerta on nk. esikurssi, jossa käydään läpi kameran nappulatekniikan alkeita. Esikurssi on tarkoitettu kaikille niille, joilla ei ole juuri mitään kokemusta oman kameran toiminnoista. Esikurssin tarkoitus on sujuvoittaa varsinaisen kurssin etenemistä saattamalla kaikki kurssilaiset taidoiltaan lähemmäs toisiaan heti alkuvaiheessa. Kurssin tunnuspiirteenä ollut käytännön harjoittelu ja ”kädestä pitäen” opastaminen ei ole häviämässä minnekään, vaan on edelleen selkeästi osa kurssin opetusta.

Kurssikuvaukset:


Peruskurssi 


Esikurssi

Esikurssi on tarkoitettu niille, joilla on hyvin vähän tai ei yhtään kokemusta oman kameran käytöstä. Kurssilla opetellaan sellaisia asioita kuin valotusajan, aukon ja herkkyyden (ISO) säätäminen, objektiivin vaihtaminen ja hyvä kuvausasento. Mikäli hallitset nämä asiat, suosittelemme tulemaan vasta varsinaiselle kurssille (Osa 1). 

Osa 1 Opettelemme erilaisia valokuvaukseen liittyviä sommittelun ja kuvallisen ilmaisun perussääntöjä. Kurssikerran sisältöön kuuluu mm. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus, taustan merkitys, negatiivinen tila ja erilaisten kuvakulmien käyttäminen. Kurssikerta sisältää opetettujen asioiden kokeilemista käytännössä. 

Osa 2 Tällä kurssikerralla keskitytään valotusaikaan. Miten valotusaikaa ilmaistaan, miten se vaikuttaa valokuvaan ja mikä on ”oikea” valotusaika? Lisäksi käymme läpi herkkyyden (ISO) vaikutusta valotusaikaan. Kurssikerta sisältää opetettujen asioiden kokeilemista käytännössä. 

Osa 3 Viimeisen kurssikerran aiheena on aukko. Saat vastauksen mm. sellaisiin kysymyksiin kuin; Miten aukkoluku ilmaistaan, miten aukko vaikuttaa valokuvaan? Mitä on syväterävyys ja mikä on ”oikea” aukko kussakin tilanteessa? Lisäksi kerrataan aiemmin kurssilla käsiteltyjä asioita. Kurssikerta sisältää opetettujen asioiden kokeilemista käytännössä. 

Jatkokurssi

Osa 1 
Jatkokurssin ensimmäisellä kerralla käydään läpi seuraavia asioita: Histogrammi, RAW-kuvat, valkotasapaino ja metadata. Käsittelemme myös valokuvaukseen liittyvää lainsäädäntöä, lähinnä tekijänoikeuksia ja sitä missä saa kuvata ja missä ei. 

Osa 2 Toisen kurssikerran aiheena on mm. tarkennuspisteen vaihtaminen ja tarkennusmoodit, valotuksen mittaaminen ja vastavaloon kuvaaminen. Kurssikerta sisältää opetettujen asioiden kokeilemista käytännössä.

Osa 3 
Kolmannella jatkokurssin kerralla tutustutaan salamakuvauksen perusteisiin. Lisäksi käydään läpi erilaisia valonmuokkaimia, kuten heijastimia. Mikäli olosuhteet sallivat, kokeilemme luonnonvalon hyödyntämistä valokuvauksessa. Kurssikerta sisältää opetettujen asioiden kokeilemista käytännössä. 

Osa 4 Jatkokurssin viimeisellä kerralla käydään läpi kuvan arviointia ja palataan peruskurssin asioihin, kuten sommitteluun. Saatamme myös käydä läpi sellaisia asioita, joita aiemmilla kurssikerroilla on jäänyt käymättä ajanpuutteen takia.


Seuraava peruskurssi alkaa 18.8. (esikurssi) ja seuraavat kurssipäivät ovat 20.8., 25.8. ja 27.8. (kaikki klo 18.00 alkaen) Jokainen kurssikerta kestää noin 2h 30min.


Kurssimaksu on 35€/kurssi Kuopion Kameraseuran jäsenille ja 50€/kurssi ei-jäsenille.
Voit ilmoittautua seuraavalle peruskurssille täällä. SEURAAVA PERUSKURSSI ON TÄYNNÄ, ILMOITTAUTUMINEN ON SULJETTU!


Seuraavan jatkokurssin aika on myöhemmin tänä vuonna.

Tervetuloa kursseille!
Valokuvausaiheisia linkkejä - tutoriaaleihin / artikkeleihin ;


Kivaa juttua makrokuvaamisesta http://nocroppingzone.blogspot.fi

Strobist: Lighting 101 eli valaistuksen perusoppimäärä
http://strobist.blogspot.fi/2006/03/lighting-101.html

Tee se itse eli kaikkea ei tartte ostaa kaupasta http://www.diyphotography.net

Canonin linssiarvosteluja http://www.the-digital-picture.com/Reviews/

Erittäin tarkkoja arvioita linsseistä http://www.photozone.de/

Focus Stacking http://laurieknight.net/photography/articles

Pikselinhinkkajille http://www.dxomark.com/

Photoshopista/ Lightroomista http://www.slrlounge.com/

Hyviä videoita Photoshopista ja muusta http://phlearn.com

Ajankohtaisesta kuvajournalismista kiinnostuneille
http://www.theatlantic.com/infocus/http://lightbox.time.com/category/photojournalismlinks/

Alkeet - hyviä vinkkejä ja neuvoja http://improvephotography.com

Matti sulannon objektiivisuosituksia, hyvä tietopaketti valokuvaamisesta yleisestikin: salaman käyttö, syväterävyys jne. http://sulantoblog.fi/objektiivisuosituksia/

Magic Lantern is a free software add-on that runs from the SD/CF card and adds a host of new features to Canon EOS cameras that weren't included from the factory by Canon http://www.magiclantern.fm/index.html


Facebook Export-asetukset Lightroomille:
File Setting: Image Format: JPEG | Quality: 91 | Color Space: sRGB | Image Sizing:
Resize to Fit: Long Edge 1024 tai 2048 | Resolution: 96 pixels per inch | Output Sharpening: Sharpen For: Screen | Amount: Standard 

Asiaa kuvaustekniikoista, sanastosta ym., hyödyllisiä asiakirjoja tulostettavassa muodossa. http://www.pikseli.fi/index.php?id=234

Nuorille suunnattu valokuvausaiheinen sivusto http://nuoretvalokuvaajat.fi/ sekä
https://www.facebook.com/nuoretvalokuvaajat

"Digicamera.net on Suomen suosituin digitaalikuvausta käsittelevä verkkopalvelu. Sen keskeisimmät osat ovat Uutiset-sivu ja Foorumi. Lisäksi sivustolta löytyy mm. laaja kuvagalleria, linkkikokoelma, Näyttelyt- ja kilpailut-sivut sekä erilaisia vinkkejä".

Suljinlaskuri eli kuinka monta ruutua kameralla on kuvattu http://www.camerashuttercount.com

Picasa on Googlen kehittämä kuvaeditori ja kuvien järjestelyohjelma https://support.google.com/picasa/answer/93773?hl=fi

Luminance HDR yhdistä kaksi tai useampia eri valotuksilla otettuja kuvia sekä lisää dynamiikkaa http://qtpfsgui.sourceforge.net

Kolor autopano yhdistää kaksi tai useampia kuvia panoraamaksi http://www.kolor.com

PTLens Korjaa kuvasta objektiivin aiheuttamat vääristymät, oikaise linjat yms. http://epaperpress.com/ptlens/

Makrokuvauksessa syväterävyysalue on äärimmäisen lyhyt. CombineZP -ohjelmalla saat yhdistettyä useamman eri kohtiin tarkennetun kuvan terävät alueet yhteen kuvaan http://www.hadleyweb.pwp.blueyonder.co.uk

Heliconsoft on toinen makrokuvauksessa käytettävä pinoamisohjelma http://www.heliconsoft.com

Panoraamakuvien yhdistelyyn Hugin - http://sourceforge.net/projects/hugin/

Jos Moviemakerin ominaisuudet eivät riitä, tässä Vegas Movie Studio videoeditori http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudio

Digital Camera World -tutoriaaleja http://www.digitalcameraworld.com/category/tutorials/

Rekisteröidy Digital Photography School'in uutiskirjeen tilaajaksi - tässä esimerkki valoteltan tekemiseen http://digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent

Sulantoblogissa on hyviä rautalankaselvityksiä sekä myös kalustotestejä http://www.sulantoblog.fi/syvateravyys/

Paketti valokuvauksen perusteisiin http://toasterdog.com/lifehacker/lifehacker_night_school_basics_of_photography.pdf

Ruotsalainen kameratarvikkeiden nettihuutokauppa http://www.blocket.se/stockholm?q&cg=5040&w=3&st=s&c=5042&ca=11&is=1&l=0&md=th

Adoben Photoshoppia vastaava ilmainen ohjelma Gimp, joka kuitenkin vaatii hieman opiskelua ja perehtymistä http://www.gimp.org/; Perustason ohjeita Gimp-kuvankäsittelyohjelman käyttöön http://opigimp.gimp-suomi.org/

- Paint.net http://www.getpaint.net/ (Vain Windows)

- Krita http://krita.org/index.php (enemmänkin digitaaliseen "maalaamiseen")

Microsoftin ilmainen Image Composite Editor soveltuu panoraamojen tekoon, monessa tilanteessa erittäin hyvin toimiva ohjelma http://research.microsoft.com/.../um/redmond/groups/ivm/ICE/

Paintnet - http://personal.inet.fi/palvelu/paintnet/index2.html

Raw-kuvien käsittelyyn:

- Darktable http://www.darktable.org/ (ei Windows versiota (vielä))
- Lightzone http://lightzoneproject.org/ (entinen kaupallinen sovellus)
- Rawtherapee http://www.rawtherapee.com/
- Photivo http://photivo.org/
- Ufraw http://ufraw.sourceforge.net/ (toimii myös Gimp-pluginina)
- Rawstudio http://rawstudio.org/ (ei Windows-versiota)

Kuvien lataamiseen ja hallintaan (osassa raw-työkaluja on tähänkin ominaisuuksia):
- Digikam http://www.digikam.org/ (tähän liittyy "kipi-plugin" paketti, joka tuo kaikenlaisia kuvankäsittelytyökaluja)
- Shotwell http://www.yorba.org/projects/shotwell/ (Ubuntussa(kin) oletuskuvienhallintatyökalu)
- Picasa http://picasa.google.com/intl/fi/ (Googlen näkemys asiasta)

"Spesiaalimpia":
- Hugin http://hugin.sourceforge.net/ (Panoraamojen kasaamiseen. ...ja moneen muuhunkin tarkoitukseen)
- Luminance HDR http://hugin.sourceforge.net/ (HDR-kuvien kasaamiseen)
- Macrofusion http://sourceforge.net/projects/macrofusion/ (Focus stacking GUI, ainakin Ubuntulle löytyy ppa josta saa valmiit paketit)
- Urban lightscape http://www.indii.org/software/urbanlightscape (Valotuksen korjailuun. Linuxille ilmainen, Windows-käyttäjät saavat kaivaa kuvetta)
- Argyll CMS http://www.argyllcms.com/ (Värihallintaan/kalibrointiin)
- DispcalGUI http://dispcalgui.hoech.net/ (Graafinen käyttöliittymä Argylliin)
- Inkscape http://www.inkscape.org/en/ (SVG-vektorigrafiikan käsittelyyn)
- Ninite https://ninite.com/ (Ohjelmistojen asennustyökalu Windowsille, tällä saa asennettua/päivitettyä monen monta yleistä (pääosin ilmaista) sovellusta.)
- Raw-kuvien konvertointiin Canonin oma "Digital Photo Professional" (toimitetaan yleensä rungon mukana)

Esimerkki työprosessista kuvasta riippuen:

- lataus kamerasta ja järjestely Digikam
- RAW-muunnos Darktable
- yksinkertaista peruskäsittelyä (rajaus, skaalaus, hdr, panoraama jne.) Digikam:ssa
- vaativammat panoraamat Hugin, HDR:t Luminance HDR
- jos kuvaa tarvitsee yksityiskohtaisemmin muokata (joku sanoisi manipuloida) Gimp
- tulostus Gimpistä tai Digikamista, julkaisu omiin gallerioihin (Facebook, kuvat.fi) Digikam

DIY (tee se itse)-henkinen sivusto joka esittelee erilaisia projekteja. http://www.diyphotography.net/

Live-koulutusta (paketin voi ostaa jälkikäteen) http://www.creativelive.com/

Puutarhakuvaajan laaja opas http://www.finegardening.com/take-photos-look-good-your-garden

YouTube-koulutusvideoita Adorama-TV hyviä vinkkejä ja opettavaisia videoita aloittelijoille ja kokeneimmillekin http://www.youtube.com/user/adoramaTV

Komposiittikuvien tekoon http://alasaari.com/athletes-portrait-compositing-tips/

Tutoriaali valotusmittareista ja oikein valottamisesta http://markvargo.com/Tutorials/Tutorial/a-tale-of-two-meters

Oma Etsin (etsii valokuvaustarvikkeita ym. eri keskustelufoorumeilta) http://omaetsin.fi/?ref=logo

Suomenkielisiä tutoriaaleja: mm. valokuvan vanhentaminen ja vesileimaaminen http://melankoliaajavaloisiakuvia.blogspot.fi/search/label/tutorial

Time-lapse -videon teko-ohjeet http://kuviteltua.blogspot.fi/2012/02/time-lapse-videon-tekeminen.html

Yleisiä ohjeita suomeksi http://tonskulus.kuvat.fi/blog/

Kuvaus isolla formaatilla http://www.largeformatphotography.info/

Salamalla kuvaamisen ymmärtämiseen ja oppimiseen todella laaja materiaali http://strobist.blogspot.fi/2006/03/lighting-101.html

Tarkennuksen tee-se-itse hienosäätöä varten test-chart ym.: http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart#print

Aloittelijoille http://www.mikkosaari.fi/ ja http://www.maisemanlumo.fi/

Ostajan lyhytopas http://ss.gnu.fi/aloittelijalle.txt

Photoshop Elements -kursseja https://www.udemy.com/u/simonsezit/

Aukkojen maailma http://hackerspace.lifehacker.com/making-sense-of-aperture-1555012562

Ilmaisia ja maksullisia kursseja https://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.udemy.com%2Fcourses%2FArts-and-Photography%2F%3Fview%3Dgrid%26price%3Dfree&h=4AQG5LQ1K

Objektiivisuosituksia http://sulantoblog.fi/objektiivisuosituksia/ sekä http://www.lensora.com/;kuten myös http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Comparison-Tools.aspx

Valomaalaukseen http://prophotographyguide.com/evan-sharboneau/

Hylättyjen paikkojen kuvaajille http://odinsravenphotography.com/orp/photography/urbex/

Hyviä vinkkejä http://www.dpreview.com/articles/5933438564/seven-photographic-hacks-one-short-video

Valokuvauksen ohjeita http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=414088

Sonyn ohjeportaali https://aportal.sony-asia.com/learn/articles

Polkujen ja väylien kuvaajille http://digital-photography-school.com/a-collection-of-pathway-and-roadway-photos-to-lead-you/

Näytön kalibrointi http://pelivara.com/tutoriaalit/nayton-kalibrointi/

"Osta itsellesi valokuvaaja" - valokuvaajien myyntipiste https://www.facebook.com/groups/1531284097094803/

Kuvankäsittelyä

Kurkkaa myös Pixlr-kuvankäsittelyohjelmaa. Ihan ilmainen - ja kelpo softa perussäätöihin.


Muuta
Kuvien arvioinnin perusrunko kameraseuran kuvailtoja varten - linkki pdf-tiedostoon.3 kommenttia:

 1. Thanku for sharing this excellent posts..
  seo training

  VastaaPoista

 2. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it ;) I am going to revisit yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others. gmail email login

  VastaaPoista
 3. The post which u posted is much helpful , also please visit this site which they provide the best Digital marketing course with 50+ free bundle videos and 8+yrs experienced faculty.For digital marketing course contact them. I refer to them.

  VastaaPoista